Vezetői coaching – Zsolt

A kezdetek a vezetői coaching során

Orsival 2015 áprilisa óta találkozom rendszeresen vezetői coaching tevékenység keretében. Korábban el sem tudtam képzelni, hogy mit tehet értem egy coach, miért lenne nekem egyáltalán szükségem rá. A középvezetői pályafutásom során három nagyvállalati struktúrát ismertem meg megannyi kihívással tűzdelve. Alapvetően mérnöki gondolkodásmód jellemez, távol áll tőlem minden, ami nem realisztikus és megmagyarázhatatlan. Nehezen tudok érzelmekről, érzésekről nyíltan kommunikálni, még az általam megszokott környezetben is. Az első találkozásunkkor így meglehetősen kényelmetlenül éreztem magam, amikor leültünk az asztalhoz beszélgetni, mert nem tudtam, mire számítsak.

vezetői coachingAz első egyórás „ismerkedő” beszélgetés során nem éreztem, hogy bárhova is haladunk, vagy bármi is történik velem, és egyáltalán nem láttam, mikor és miért lesz ez nekem jó, hogy válaszolok a kérdésekre, bármilyen cél nélkül. Az alkalmat követően viszont úgy éreztem, hogy sokkal jobban vagyok, nem nyomja a vállamat a korábbi teher, még a testtartásom is megváltozott. Az első alkalmak váratlan ráébredései, esetenként kellemetlen pillanatai mai szemmel nézve a legértékesebb „befektetések” voltak. A vezetői coaching folyamat során közösen éltük át az én nézőpontomból az életemben folyamatosan bekövetkező változásokat, munkahelyváltás, apává válás stb.

További tapasztalatok

Orsi mindig különösen ügyel arra, hogy a lehető legkomfortosabban érezzem magam minden tekintetben. Jó érzés volt azt tapasztalni és érezni, hogy az az egy óra kizárólag rólam szól. Folyamatosan figyel, reflektál és emlékszik mindenre, de tényleg mindenre… 🙂 A találkozót követően diszkréten jegyzeteket készít, amit aktívan felhasznál a következő találkozóra való felkészülésben. Szigorú elveit szem előtt tartva segít és támogat.

vezetői coaching

Mindig remekül ráérez arra, hogy hol vannak a komfortzónám határai, és nem próbálja azokat feszegetni. Ugyanakkor saját magamon azt éreztem, hogy mégis folyamatosan tágítottuk ezeket a határokat. Már érkezéskor teljes mértékben rám hangolódva jelent meg, hallgatott, figyelt, kérdéseivel rávezetett, hagyott időt, hogy saját magam találjak megoldást a problémáimra, melyeket így sokkal inkább magaménak tudtam érezni és meg tudtam valósítani, mintha konkrét tanácsokat adott volna. Kiemelném, hogy nagyon jó volt a beszélgetések felépítése. Az elején mindig összefoglaltuk az előző alkalmakon átbeszélt témákat, „házi-feladatokat”. Ha időközben kérdésem merült fel, vagy akár elkezdtem csapongani a gondolataim között, mindig kaptam elegendő teret, mondván, először azzal törődjünk, ami éppen foglalkoztat; ugyanakkor a beszélgetés végére összeállt a teljes, rendszerezett kép.

A találkozásokat, vezetői coaching alkalmakat nem dolgozásként éltem meg, nem is egy baráti beszélgetésként, hanem sokkal inkább egy-egy komoly „beszélgetésként” önmagammal. A legtöbb alkalommal új nézőpontokkal, ötletekkel gazdagodtam, és minden esetben tisztult a kép az aktuális problémáim tekintetében. A beszélgetések gondolatébresztések voltak és „rendrakások” olyan gondolatokban, amelyekben addig nem tudtam, hogy egyáltalán rendre lenne szükség. A coaching folyamat végére reakcióim, a problémákra adott válaszaim, illetve konfliktuskezelési technikám gyökeresen megváltoztak mind a munkám, mind a magánéletem során.

Összességében

Összességében Orsi nagyon empatikus, bizalmat és nyugalmat árasztó személyiség, akihez az ember coachingtól függetlenül is szívesen fordul.

Köszönöm a folyamatos támogatásod és a lehetőséget a coaching folyamatban való részvételre!

Zsolt


Villám OrsolyaAmennyiben Ön is szívesen részt venne coaching folyamatban, hogy hasonló dolgokat tapasztaljon meg, keressen bizalommal.

Villám Orsolya
+36 20 / 449-0460
villam.orsolya@gmail.com