Pszichológiai tanácsadás

Munkahelyi hiányzás és gazdasági hatása

pszichológiai tanácsadás

A munkahelyi hiányzások közel fele valamilyen mentális eredetű tünethez köthető, rengeteg esetben valamilyen stresszhez kapcsolódó okhoz. Ezek nagyon sokszor azonban rejtve maradnak a munkáltatók előtt, így főként központi statisztikai adatokból tájékozódhatunk. A munkavállalók sokszor tartanak attól, hogy mit gondolnak róluk a szervezetnél, így nem vagy kevésbé fedik fel mentális eredetű problémájukat, tanácsadás emiatt elvétve fordul elő. Sajnos ez egy ördögi kör így, mert a munkáltatók sem tudják, hogyan és milyen lépéseket tegyenek meg munkavállalóik egészségének megőrzése, s végső soron a hiányzások csökkentése, teljesítmény növelése érdekében. Mindezzel viszont égető foglalkozni, ugyanis a magyarországi adatok alapján kb. 1000 milliárd forintra becsülhető a munkahelyi stressz okozta GDP-kiesés évente.

Pszichológiai tanácsadás, mint egy lehetséges módszer

pszichológiai tanácsadás

Az egyértelmű szervezeti folyamatok, szervezés, belső viszonyok, információk megfelelő áramlása olyan tényezők, melyek a prevenciót szolgálják szervezeti oldalról. Emellett lehetőséget, eszközt jelent a pszichológiai tanácsadás is, melynek során szakemberek is tudják segíteni azokat a kollégákat, akiknek erre szüksége van, „akit mások nem mernek megszólítani az őket ért krízis miatt”.

Miben különbözik a coahingtól?

A coaching során egyértelmű célokat fogalmazunk meg a munkavállalókkal. Legtöbb esetben ez a vezető – munkavállaló – coach együttes jelenlétében történik. Konkrét, kézzel fogható lépések történnek a célok elérése érdekében, s a változás kézzel fogható, külső szemmel is jól látható a legtöbb esetben. A célok, az elért eredmények mind nyitottak tudnak lenni a szervezet előtt.

A pszichológiai tanácsadás esetében a kliensek többnyire magukban érkeznek, nem a vezetővel/HR-rel, s a helyzetek, valamint célok megfogalmazása nem ilyen egyértelmű. Megoldásokról, az előrehaladási folyamatról meglehetősen nehéz objektív szempontok meghatározásával beszámolni. Sokkal inkább szubjektíven érzékeljük először a változást – mind a kliens, mind környezete -, s ezt követően jelentkezik ez a hiányzások csökkenésében is. A pszichológiai tanácsadás időtartama kevésbé határozható meg olyan konkrétan, mint coaching esetében. Ugyanakkor a pszichológia mélyebb területeket képes emiatt érinteni a coachingnál, s így hatása is hosszabb távon érzékelhető.

Személyközpontú módszer, mellyel dolgozom

A személyközpontú módszer olyan terápiás irányzat, amely az önmagunk által irányított változást támogatja és az irányítást, hatalmat a kliensnél hagyja. Hiszek abban, hogy mindenkiben megvan a fejlődési hajlam, s ezt segítek megtalálni. A tanácsadó félreteszi magát, hogy előítélet nélkül léphessen be a kliens világába, nem bújik a szakértő szerepébe, hanem minden szempontból egyenrangú félként tekint a kliensre. Igazi emberi kapcsolat, találkozás (encounter) létrehozására törekszik.

Lehetséges helyszínek

  • Van lehetőség arra, hogy a cégnél kihelyezetten biztosítsunk alkalmakat.
  • Érden tudok biztosítani megfelelő helyszínt, nem messze az autópályától.
  • A szolgáltatás online is igénybe vehető, videó kapcsolat mindenképpen szükséges.

Pszichológusként

Pszichológusként megtalála Lelkedrajta blogoldalon is, avagy keresse fel FB profilomat.


Amennyiben szervezetüknél érdemes lenne foglalkozni a mentális egészséggel, keressen bizalommal. Dolgozhatnak bármennyien is a szervezetben, a mentális egészség megőrzése minden cégméret esetében számít.

Villám Orsolya
+36 20 / 449-0460
villam.orsolya@gmail.com