Csapatépítés

A csapatépítésnek rengeteg típusa létezik, melyek közül itt az együttműködésfejlesztés kiemelését, bemutatását tűztem ki célul. A csapatépítés egyes típusai nagyon jól kiegészítik egymást, s véleményem szerint nem jobb vagy rosszabb egy indoor tréning, mint egy kötélpályás játék. Amennyiben a célunknak és a csapattagoknak megfelelően választottuk ki a típust, akkor nyert ügyünk lehet.

Jómagam kifejezetten az indoor együttműködés fejlesztésben és a kisebb játékos elemekkel tarkított outdoor csapatépítésben szereztem jártasságot. Nagyobb eszközöket igénylő, avagy több szórakoztató elemmel tarkított csapatépítés esetén több partnerrel dolgozom együtt, például a Vexton Kft-vel, akiket jó szívvel ajánlok.

Mikor van szükség csapatépítésre?

Legtöbbször olyan csapatépítő tréningekkel bíznak meg, ahol a csapaton belül valamilyen probléma tapasztalható; pl.

  • konfliktusok csoportok vagy egyének között
  • információáramlás hiánya
  • nemet mondás hiánya
  • időgazdálkodási problémák, mikor egymástól függnek a munkafolyamatok
  • érdekellentétek
  • klikkesedés, stb.

Ezekben az esetekben cél ennek a problémának a közös megoldása, illetve sokszor jelenik meg plusz igényként, hogy szeretnék magukat jól is érezni a kollégák, a szórakoztató elemek is kapjanak hangsúlyt a tréning során. Szeretem ilyenkor úgy felépíteni a tréningeket, hogy rengeteg olyan szituációs gyakorlaton, szituációs játékban vesznek részt a munkatársak, mely magában hordozza az őket érintő problémát. Ugyanakkor könnyebb elvonatkoztatniuk a hétköznapi élettől, így megoldási alternatívák is előbb jutnak eszükbe. A szituációs gyakorlatok feldolgozása során pedig megnézzük a párhuzamot a hétköznapi helyzetekkel.

Egy-egy ilyen gyakorlat feldolgozása során úgy belemerül a csapat a brainstormingba, hogy konkrét tervvel térnek “haza”, motiváltan az új dolgok kipróbálására. Sokszor team coaching módszert is alkalmazok a feldolgozásnál, mert a saját megoldások megtalálása többet ad a csoportnak, mintha külső személyként mondanám meg, hogy mit csináljanak.

Csapatépítés során a sok játékos szituációs gyakorlat mellett gyakran alkalmazok páros és kiscsoportos workshopokat, esetenként tesztkitöltést és egyéni feldolgozást (amikor önismereti elemre is szükség van), szabadtéren megvalósítható gyakorlatokat, akvárium helyzeteket, stb.

A csapatépítés minden esetben egyedi igényekre szabott, a hagyományos nyílt tréningek nem tudnak működni ebben a műfajban. Így ennél a típusnál is nagy hangsúlyt kap az előkészítés, valamint a tréning utánkövetése.

Amennyiben kérdése merül fel csapatépítés kapcsán, keressen bizalommal:

Villám Orsolya
+36 20 / 449-0460
villam.orsolya@gmail.com