Prezentáció tréning

Ne fogjuk vissza magunkat! Ha szenvedély ég bennünk a témánk iránt, mutassuk ki!
Inkább távozzon a közönségünk elégedetten, bár nem teljesen eltelve, mint hogy a prezentációnkkal túlterhelve, zúgó fejjel lépjenek ki a teremből.

Garr Reynold – preZENtáció

Amikor felsorolásszerűen végigvesszük, mi is kell egy jó (értsd: érdekes, informatív, megfelelő hosszúságú, érthető) prezentációhoz, elsőre nem tűnik bonyolultnak a dolog:

  • Felkészülés, a prezentáció megtervezése
  • Megfelelő eszköz megválasztása
  • A teljes jelenlét
  • Kapcsolatteremtés a közönséggel

A felsorolást elolvasva azonban gyorsan ráébredünk, hogy ez így hiányos, de legalább is elnagyolt. Csak a felkészülés akár napokat is igénybe vehet: témakör átgondolása, felépítése, üzenet, cél, mennyit is mondjuk el, mennyi kerüljön a diára/flipchartra? Mi lenne erős felütés? Mitől lesz összefüggő, a végére összeálló a mondandónk? Mivel tartom fenn a közönségem érdeklődését? Milyen példákkal, történetekkel szemléltessek? Hányan lesznek a prezentáción? Szakmabeliek vagy laikusok? Mi a prezentációm célja? Hogyan öltözzek? Hogyan kerüljem majd el a lámpalázat? stb.

Így végül eljutunk oda, hogy nem véletlenül van szükség manapság is a prezentáció tréningre, mert hiába vannak csillogóbbnál csillogóbb sablonok, fantasztikus TED előadások, és valóban értékes könyvek, melyek még gyakorlatiasak is, ebben a témában különösen nagy hangsúly van a visszajelzéseken, (videós) elemzéseken, mert ezekből tanulhatunk a legtöbbet. Amikor a résztvevők és a tréner őszintén megmondják, mitől volt jó és mitől unalmas a prezentációnk; mit értettek meg belőle – ehhez képest mi volt a célunk, stb. És még nem is beszéltünk a non-verbális kommunikációról, ami könnyedén keresztbe húzhatja a munkánkat, ha nem készülünk rá.

A prezentáció tréning témakörei

A prezentáció tréning során az alábbi témakörök kerülhetnek elő, természetesen a résztvevők tudásához, készségeihez illesztett mélységben:

  • felkészülés a prezentációra (analóg tervezés, a mondandó összeállítása, stb.)
  • tervezés (egyszerűség, kezdés / felütés, példák, ismétlés, átláthatóság, üzenet, stb.)
  • eszközök (lehetőségek és alkalmazásuk)
  • prezentálás begyakorlása (kiállás, lámpaláz, hang, non-verbális kommunikáció, a közönség megszólítása és bevonása)
  • (videós) elemzések

Akkor tartok jónak egy prezentáció tréninget, ha egytől egyig minden résztvevő többször is tudott prezentálni rövidebb-hosszabb blokkokat, s részletes visszajelzést kapott minden olyan elemben, amelynek fejlesztését a prezentáció tréning céljául tűztük ki az előkészítés során. Ennek megfelelően ezen készségfejlesztéseket alacsonyabb, maximum 8 fős csoportokban javaslom megtartani.

Gyakorlatiasság minden szinten

A prezentáció tréning során minimális az elmélet aránya, hiszen végig arról van szó, hogy prezentálunk és elemzünk, újabb elemet építünk be és újra prezentálunk-elemzünk. Szituációs gyakorlatokat nem alkalmazunk, ugyanakkor az önismereti tréningek után talán ebben a témában tanulunk magunkról is a legtöbbet, s hozzuk ki magunkból a legtöbbet.

Személyes érintettségem:
Az egyetemen volt egy csoportos munkánk, melyről prezentáció során kellett beszámolni. Egyedül én vállaltam, hogy összefogom a csoport munkáját, s előadom, mire is jutottunk. Az óra, ahol minden csapat előadott, borzalmas volt: unalmas prezentációk, szörnyű eszközök, zsúfolt terem, sötétben prezentálás – valljuk be, minden adott volt a “sikerhez”. Habár rengeteget készültem, de közel sem a fenti szempontokat figyelembe véve. Ennek meglett az eredménye is, az oktatónk (aki maga is csodás prezentációkat tartott), kiemelte borzasztó tehetségemet a téren. Állítását habár a mai napig igazságtalannak tartom, de a megjegyzése elindított azon az úton, hogy képezzem magam ezen a területen, felkészülten és magabiztosan álljak ki egy csoport elé. A tréningeken is ezt igyekszem átadni.

Amennyiben bármilyen kérdése felmerül, keressen bizalommal.

Villám Orsolya
+36 20 / 449-0460
villam.orsolya@gmail.com

Érdekességek:
Jó szívvel ajánlom Garr Reynolds preZENtáció c. könyvét
Storytelling szerepe a prezentációban
TED előadás a PowerPoint kapcsán