Business coach – Life coach

Mi a különbség a business coach és life coach között? Szét kell választani ezt a coaching-ban? Ha az egyik területen választ coach-ot, ő segíthet a másik területen? Ezekre a kérdésekre szeretnék válaszolni röviden.

Business coach

Business coachÁltalában azok a coach-ok, akik az üzleti életben tevékenykednek, olyan emberekkel dolgoznak, akiknek munkájuk során van valamilyen kérdésük, elakadásuk, business coach-ok. Időgazdálkodás, kommunikáció a munkatársakkal, elvárásoknak való megfelelés, döntési helyzet, váltás, stb. ezek mind a coaching témái lehetnek.

A business coach-oknak többségében van üzleti előéletük vagy akár vezetői tapasztalatuk is. Találkoztak már hasonló kérdésekkel, mint a coachee, s megvannak a coaching eszközeik arra, hogy támogassák a megoldás megtalálását.

Life coach

Általában azok a személyek, akik kifejezetten life coach-ként hirdetik magukat, magánéleti elakadásokkal foglalkoznak. Ha e területen keressük saját válaszainkat, érdemes még inkább utánanéznünk a lehetséges jelölteknek, ugyanis sokan tanácsokat adnak a témában, ami távol áll a coaching műfajától. Másrészt, ha magánéleti elakadásunk van, érdemes meggondolni, hogy inkább pszichológust válasszunk, aki tanult a különböző összefüggésekről, amellett, hogy eszközei is vannak a segítségnyújtásra.

CoachAz élettapasztalat alapján adott tanácsok, támogatás sajnos nem mindig elegendő, bár hatása kétségkívül óriási – gondoljunk csak egy családi, baráti, támogató beszélgetésre.

A life coaching sokszor szerves részét képezi a business coachingnak, ugyanis az üzleti életben jelentkező problémáknak legtöbbször megvan a párja a magánéletben. Akinek például nehézségei vannak a határidők betartásával a munkája során, legtöbbször elúszik az otthoni teendőkkel, nincsen ideje saját magára, s borul a munka-magánélet egyensúlya is.

Business és life coaching egyszerre?

A munkám során általában nem választom szét erősen a business és life coaching-ot. Rengeteg az összefüggés. Sokszor hasonló, esetleg ugyanolyan elakadásaink vannak a két területen. S ha már az egyik területen megoldásokat keresünk, akkor miért ne vonnánk párhuzamot a másik területre is?! Így amennyiben a coachee nyitott rá, akkor mind a két területet érintjük.


Amennyiben további kérdése merül fel a témában, keressen bizalommal.

Villám Orsolya
+36 20 / 449 – 0460
villam.orsolya@gmail.com