Életgörbe

Mi az az életgörbe? Hogyan függ ez össze a legjelentősebb életeseményekkel? Hogyan határoznak meg ezek minket?

Amikor kerek évszámot töltöttem be, úgy éreztem, érdemes rajzolnom egy életgörbét, hogy visszatekintsek arra, milyen meghatározó élmények voltak az életemben.

A célom mindezzel az volt, hogy

  • lássam kirajzolódni a pozitívumokat
  • összefüggést keressek a pozitív életeseményeim között
  • lássam, hogy egy-egy negatív életeseményt követően hogyan indult pozitív irányba az életem, s mit is tettem ennek érdekében

A coaching során gyakran használunk életgörbét. Igazán hasznos eszköz, amikor nem találjuk a pozitívumokat az életünkben; lehetséges összefüggések után kutatunk életeseményeinkben; szeretnénk változtatni addigi megrögzött, esetleg negatív szokásainkon, stb.
Az, hogy egyszerre látjuk jelentős életeseményeinket, nagymértékben segíti a komplex látásmódot, az okok és összefüggések feltárást.

Hogyan csináljunk életgörbét, hogy mi is neki tudjunk állni összefüggéseket keresni az életünkben?

1. Gondoljuk végig életünkben, melyek azokéletgörbe 1 a pontok, történések, melyek meghatározóak voltak, nyomatot hagytak bennünk. Az életünk minden területéről építhetünk be eseményeket.

 

életgörbe 2

 

2. Rajzoljunk egy egyenest, ami a 0 kiindulási pont.

 

 

3. életgörbe 3Időrendben egymás után írjuk az egyenes felé a pozitív eseményeket, alá a negatív eseményeket. Olyan távol tegyük az eseményt a 0 kiindulási vonaltól, amennyire az meghatározó volt életünkben.

 

 

életgörbe 44. Ezt követően kössük össze az eseményeket.

Ahogy megvagyunk a görbével, jól kirajzolódnak, mely események milyen hatással voltak az életünkre. Hol tartunk most? Hova szeretnénk eljutni, Mi visz ehhez közelebb? Milyen eldöntendő, megoldandó kérdések vannak még bennünk? Ezekre a kérdésekre coaching során könnyen tudnak magunknak válaszolni az emberek. Az életgörbe sokat segít a feltárásban, megértésben és a válaszok megtalálásában.


A coach feladata, hogy kérdezze, támogassa a coachee-t abban, hogy megtalálja az összefüggéseket és a válaszokat. Az életgörbe kifejezetten alkalmas, ha elakadásaink vannak, túl negatív állapotban vagyunk ahhoz, hogy tisztán lássuk az életünket, keressük életünk értelmét, életkezdési, avagy életközépi válságban vagyunk, munkahelyünkkel kapcsolatos kérdésünk fogalmazódik meg.


Amennyiben érdekli a módszer alkalmazása, keressen bizalommal.

Villám Orsolya
+36 20 / 449-0460
villam.orsolya@gmail.com