Business és life coaching – Különbségek

Business és life coachingMi a különbség a business és life coaching között? Szét kell választani ezt a coaching-ban? Ha az egyik területen választok coach-ot, ő segíthet a másik területen? Ezek igencsak fontos kérdések, abszolút jogosan teszi fel őket minden érdeklődő.


Business coach

Általában azok a coach-ok, akik az üzleti életben tevékenykednek, olyan emberekkel dolgoznak, akiknek munkájuk során van valamilyen kérdésük, elakadásuk, business coach-ok. Időgazdálkodás, kommunikáció a munkatársakkal, elvárásoknak való megfelelés, stb. ezek mind a coaching témái lehetnek.

A business coach-oknak többségében van üzleti előéletük, illetve vezetői tapasztalatuk. Többségében már szembe kellett nézniük azzal a kérdéssel, amellyel a coachee fordul hozzájuk, s megoldást találtak rá.

Life coach

Általában azok a személyek, akik kifejezetten life coach-ként hirdetik magukat, magánéleti elakadásokkal foglalkoznak. Ha e területen keressük saját válaszainkat, érdemes még inkább utánanéznünk a lehetséges jelölteknek, ugyanis sokan tanácsokat adnak a témában, ami távol áll a coaching műfajától. Másrészt, ha már magánéleti tanácsokat szeretnénk kérni, érdemes meggondolni, hogy inkább pszichológussal beszélgessünk, aki tanult a különböző összefüggésekről. Az élettapasztalat alapján adott tanácsok, támogatás sajnos nem mindig elegendő, bár hatása kétségkívül óriási – gondoljunk csak egy családi, baráti, támogató beszélgetésre.

A life coaching sokszor szerves részét képezi a business coachingnak, elválaszthatatlan része. Az üzleti életben jelentkező problémáknak legtöbbször létezik magánéleti vetülete, avagy okozója.
Például vezetők esetében gyakori probléma az időgazdálkodás nehézsége, mely jócskán hatással van a munka és a magánélet egyensúlyára, s ezen keresztül pl. a párkapcsolat, házasság minőségére, a gyermekkel való kapcsolatra.


Business és life coaching egyszerre?

Most csak a magam nevében beszélek. Én a munkám során nem választom szét a business és life coaching-ot. Rengeteg az összefüggés. Sokszor hasonló, esetleg ugyanolyan elakadásaink vannak a két területen. S ha már az egyik területen megoldásokat keresünk, akkor miért ne vonnánk párhuzamot a másik területre is?!

Így, ha a coachee nyitott rá, akkor mind a két területet érintjük.


Amennyiben további kérdése merül fel a témában, keressen bizalommal.

Villám Orsolya
+36 20 / 449 – 0460
villam.orsolya@gmail.com